Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Lideri Şemsi Bayraktar, Türkiye’de 1990 yılında toplam 20,3 milyon dekar olan baklagil ekim alanının bugüne geldiğimizde 8,7 milyon dekara gerilediğini açıkladı. Buna nazaran ekim alanlarında yüzde 56,6 oranında azalma yaşanırken, üretimde de yüzde 33,2 oranında bir gerileme gerçekleşti.
10 Şubat Dünya Bakliyat Günü’nü yaptığı imajlı basın açıklamasıyla pahalandıran Bayraktar, “2016 yılının Memleketler arası bakliyat yılı ilan edilmesinin akabinde 2016 yılı ile 2024 yılları ortasında yapılan çalışmalar ve üreticilerimizin eforuyla bakliyat üretimimiz yüzde 24,5 oranında artarak toplam 1 milyon 345 bin tona çıktı. Bu artışa karşın nohut dışında en çok ürettiğimiz baklagillerde arz açığımız devam ediyor. İstatistikler yeşil mercimekte yüzde 39,8, kırmızı mercimekte yüzde 14,1, kuru fasulyede ise yüzde 8,6 oranında açığımız olduğunu gösteriyor” sözlerini kullandı.
KURU FASULYE, NOHUT VE MERCİMEKTE İTHALAT YÜZDE 55 ARTTI
Son 10 yılda kuru fasulye, nohut ve mercimekte ithalat ölçüsünün 379 bin 869 tondan yüzde 55 oranında artarak 587 bin 500 tona çıktığını söyleyen Bayraktar, “İthalat bedeli ise yüzde 28 oranında artarak 321 milyon dolardan 412 milyon 200 bin dolara yükseldi. Böylece son on yılda toplamda 5 milyon 44 bin ton ithalata karşılık 3 milyar 629 milyon dolar para ödedik” açıklamasında bulundu.
“En kıymetli protein kaynaklarından baklagilde ithalatçı olmamız kabul edilemez” diyen Bayraktar, “İnsanımızın protein muhtaçlığının karşılamasında kıymetli bir yere sahip olan baklagillerin üretimini artırmak zorundayız. Halkımızın sağlıklı beslenmesi için temel besin eserlerinde üretim artırılmalı, ithalattan vazgeçilmelidir” davetinde bulundu.
‘MAKAS ÇOK AÇIK’
Bayraktar ayrıyeten baklagillerde üretici ile tüketici ortasındaki makasın çok açık olduğunu söyledi.
Bayraktar, “Üreticide 23 lira olan kırmızı mercimek markette 60 liraya, 31 buçuk lira olan nohut 89 liraya, 33 lira olan kuru fasulye 98 liraya, 29 lira olan yeşil mercimek 72 liraya satılıyor” dedi.
Bayraktar, “Kırmızı et fiyatlarının yüksekliği ve tüketicinin alım gücünün düştüğü günümüzde protein gereksiniminin gereğince karşılanması bakımından üreticilerimizde ucuz olan bu eserleri tüketicilerimizin değerli yemesinin izahı yoktur” açıklamasında bulundu.
‘MARKETLERDE TAVAN FİYAT UYGULANMALI’
Bayraktar marketlerde tavan fiyatı uygulanması daveti yaparak şunları söyledi:
“Bu üzere temel besin eserlerinde marketlerde tavan fiyat uygulanmalıdır.
Baklagil üretimini artırmaya yönelik teşvikler artırılmalı, üretici ile tüketici ortasındaki fiyat farkı makul düzeylere çekilmelidir.
Hasat periyoduna yakın ithalat yapılarak piyasa istikrarı bozulmamalıdır. Üreticilerimizin şad olacağı bir fiyat siyaseti oluşturulmalıdır.
Üreticilerimizin üretimini sürdürebilmesi için yetkililerin bu sıkıntıları görmezden gelmemesi ve yerli üretimi destekleyici siyasetler geliştirmesi gerekiyor.”